LotusBalans

Stoelmassage: effecten en onderzoek

Medewerkers meer in balans laten komen en preventief werken aan welzijn, dat is waar LotusBalans voor gaat. Uit recent onderzoek blijkt hoezeer werknemers onder druk staan en het belang van preventie en ontspanning op de werkvloer. Stoelmassage is een relatief kleine investering als je het afweegt tegen kortdurend of langdurend verzuim, en de opbrengst van productieve medewerkers die lekker in hun vel zitten.

Verzuim Nederlandse beroepsbevolking

Het NCvB (Nederlands Centrum voor Beroepsziektes) vermeldt na recent onderzoek dat klachten aan armen, schouders en nek verantwoordelijk zijn voor 15% van de verzuimdagen in Nederland. Opmerkelijk is het hoge percentage van de met deze klachten verzuimende Nederlandse werknemers dat stelt dat het werk (mede) de oorzaak is: 24% meent dat deze klachten hoofdzakelijk door het werk komen en 30% dat deze gedeeltelijk door het werk komen (Hooftman & Jong 2011).

In 2010 en 2011 had 1 op de 5 werknemers die langdurig verzuimden psychische klachten en in 2012 steeg dit naar 1 op de 3 werknemers. Dat blijkt uit een analyse van 365, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.

De combinatie tussen werk en privé is voor 1 op de 4 werkenden, naast de hoge werkdruk, een belangrijke reden voor stressklachten, blijkt uit recent onderzoek van Multiscope in opdracht uitgevoerd voor een verzekeringsmaatschappij. Bovendien ziet de helft van de werkende Nederlanders stress bij mensen in hun omgeving toenemen. Angst om de eigen baan te verliezen is voor bijna 15 procent van de respondenten de reden van hun stressklachten. Het onderzoek naar de oorzaken van arbeidsongeschiktheid is in maart 2013 verricht door onderzoeksbureau Multiscope.

Effecten en onderzoek stoelmassage
Stoelmassage verlaagt verzuim, geeft meer energie en stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Het effect bij stoelmassage is dat medewerkers lichamelijk én geestelijk ontspannen en een hoger lichaamsbewustzijn krijgen. Regelmatige stoelmassage resulteert in fysieke, emotionele en fysiologische verbeteringen in het lichaam.

Uit diverse (inter)nationale onderzoeken onder medewerkers die periodiek een stoelmassage ontvingen, blijkt dat massage positieve effecten geeft op korte en lange termijn:

  • stoelmassage voorkomt verzuim en werkgerelateerde klachten zoals RSI, Carpaal Tunnel Syndroom, nek-, schouder- en rugklachten.
  • volgens een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Neuroscience versterkt massage het immuunsysteem.
  • uit onderzoek van de Medische Faculteit van de Universiteit van Miami blijkt dat massage stress reduceert en een hogere concentratie geeft. Ook de productiviteit van werknemers verhoogt.
  • de Universiteit van Guelph (Ontario) toont aan dat 63% van de cliënten met lage rugklachten na 6 massagebehandelingen zij klachtenvrij zijn.